Examens: een goede voorbereiding voor een openboekexamen

Examens: een goede voorbereiding voor een openboekexamen Vele studenten denken dat een openboekexamen makkelijker is dan een gewoon examen en dat ze er niets voor moeten doen. Niets is minder waar. Bij een open boek examen kunnen moeilijkere vragen gesteld worden. Je zal dikwijls verbanden moeten kunnen leggen en dingen moeten kunnen aantonen. Je moet je dus wel degelijk grondig voorbereiden voor een openboekexamen. Zo zal je onder andere moeten weten waar alles juist staat en wat er juist staat, zodanig dat je op het examen zelf weinig tijd verliest met dingen op te zoeken of te moeten lezen.

Wat is een openboekexamen?

Een openboekexamen is een examen waarbij je je cursus mag gebruiken. Het staat tegenover een geslotenboekexamen. Voor een openboekexamen moet je dus niet alles vanbuiten leren, want je mag je notities consulteren. Sommigen denken dat dit makkelijker is, maar niets is minder waar. Je zal de cursus in feite grondiger en dieper moeten kennen. Vooral het zien van onderlinge verbanden en het kunnen geven van je eigen mening is hier erg belangrijk voor sommige vakken. Denk maar aan geschiedenis bijvoorbeeld. Een openboekexamen kan zowel een mondeling als een schriftelijk examen zijn. Meestal maak je het in de school maar het kan ook gebeuren dat je het gewoon thuis mag maken.

Colleges volgen

Het is belangrijk om steeds de colleges te volgen. Vaak worden er dingen tijdens de les gezegd of verbanden getrokken die niet in de cursus staan. Als je hiervan aantekeningen gemaakt hebt tijdens het jaar, sta je een streepje voor op mensen die het college niet bijgewoond hebben.

Cursus in orde

Voor een openboekexamen, zoals voor elk examen trouwens, is het belangrijk dat je cursus in orde en volledig is. Begin hier ruim op voorhand mee en niet de dag voor het examen! Je bent al snel een uur of twee kwijt om bij de juiste persoon de juiste stof te vinden en om alles in de juiste volgorde te steken. Zonde van de tijd! Check dus vooraf of je cursus volledig is, of er geen stukken ontbreken of niet ingevuld zijn en of alles op zijn plaats steekt. Schrijf bij of vraag kopieën aan je medestudenten. Zijn er stukken bij waarvan je weet dat je ze niet goed begrijpt, vraag dan uitleg.

Grondig nalezen

Voor een openboekexamen kan je best je hele cursus grondig nalezen. Check of je alles begrijp en laat even bezinken. Probeer verbanden en linken te ontdekken tussen bepaalde onderdelen. Vraag je af of je het hoe en waarom van sommige dingen weet. Weet je het antwoord? Prima. Weet je het niet? Zoek dan even verder, consulteer eventueel andere bronnen en schrijf je bevindingen bij in je cursus. Probeer ook je eigen mening te formuleren op bepaalde onderdelen. Check of je het geleerde kan toepassen op nieuwe situaties.

Samenvatting maken

Omdat je je boek mag gebruiken, denk je vaak dat je tijd genoeg zal hebben. Fout! Je zal precies moeten weten waar alles staat en zal namen, data, personen en citaten heel snel moeten kunnen opzoeken. Je zal ook geen tijd hebben om tijdens het examen rustig hele passages te kunnen opnieuw lezen. Belangrijk is dus om samenvattingen te maken en kernwoorden te noteren.

Aanduiden

Wanneer het van je professor mag, kan je bepaalde belangrijke dingen aanduiden. Dit kan met een fluostift, met zelfklevende papiertjes of door de hoekjes van de pagina's om te plooien. Je kan ook bepaalde keywords bijschrijven in opvallende kleuren.

Inhoudsopgave maken

Zorg er voor dat je de opbouw en de layout van je cursus prima kent. Indien het mag, kan je ook een inhoudsopgave maken met de belangrijkste punten en de juiste pagina waarop je ze kan terugvinden. Zo kan je snel het juiste antwoord opzoeken. Maak ook trefwoordenlijsten. Al naar gelang het vak kunnen dit formules zijn, namen en data of nog citaten.

Mogelijke vragen op een openboekexamen

Zeer belangrijk bij een openboekexamen is het nadenken over verbanden. Zulke vragen zullen zeker aan bod komen tijdens het examen! Ook het samenvatten van bepaalde stukken zou een mogelijke vraag kunnen zijn. Vaak wordt ook naar de eigen mening van de student gevraagd. Soms zullen bepaalde stukken van de cursus moeten toegepast worden op een nieuwe situatie of oefening.

Openboekexamen: hoe begin je er aan?

Wanneer je de vragen krijgt, is het heel belangrijk om eerst de vragen goed te lezen. Wat wordt er van je verwacht? Op je kladblad noteer je een paar kernwoorden en eventueel de pagina's waarop het antwoord te vinden is (gebruik hiervoor je inhoudsopgave). Daarna ga je de vragen uitwerken. Het is niet de bedoeling dat je hele stukken uit je cursus gaat overpennen. Wees kort en bondig en laat zien dat je de stof beheerst en begrijpt. Je mag citaten aanhalen maar hier moet je nu ook weer niet mee overdrijven. Begin met de makkelijkste vraag en ga dan over naar vragen waar je het moeilijk mee hebt. Heb je alles ingevuld, herlees dan nog eens en vul bij.

Succes!
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren leren: Hoe leg je verbanden in de cursus?Leren leren: Hoe leg je verbanden in de cursus?Als je bij het studeren geconfronteerd wordt met grote hoeveelheden leerstof is het vaak moeilijk om zaken tot op het ex…
Leren leren: hoe studeer je voor een tentamen/examen?Leren leren: hoe studeer je voor een tentamen/examen?Als student word je vaak geconfronteerd met grote hoeveelheden studiestof. Om dit in te studeren is een efficiënte studi…
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…

Stappenplan profielwerkstukLeerlingen die in de laatste klas van de middelbare school zitten, maken een profielwerkstuk. Maar wat is het profielwer…
De geleide samenvattingDe geleide samenvattingVoor 2015 was de geleide samenvatting een vast onderdeel van het Centraal Examen Nederlands. Nu wordt het onderdeel same…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.