Het plannen en organiseren van schoolwerk

Het plannen en organiseren van schoolwerk We hebben er allemaal wel eens last van: Je hebt het druk met school en je weet even niet meer hoe je het nog langer kunt combineren met bijvoorbeeld je sport en andere dingen die je buiten school doet. Wil jij je schoolwerk ook goed plannen? Dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Nu kun je voortaan met een gerust hart aan je schoolwerk beginnen.

Werk met een planner

Er zijn allerlei winkels waar ze de schappen vol hebben te liggen met leuke notitieboekjes en planners. Denk bijvoorbeeld aan een deskplanner, daarin krijg je goed overzicht van alles wat je nog moet doen en misschien nog wel belangrijker: van alles wat je al gedaan hebt. Als je opschrijft wat je allemaal al afgerond hebt gaat het gevoel van stress snel weg omdat je precies kunt zien wat je allemaal al klaar hebt. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een arceerstift gebruiken.

Gebruik een agenda

Veel mensen denken tegenwoordig dat een agenda niet meer nodig is. Bijna alle scholen hebben namelijk een leerlingenportaal waarop ze het huiswerk zetten. Maar het kan gebeuren dat het huiswerk nergens is terug te vinden, terwijl je docent had gezegd dat het op internet zou komen te staan. Hetzelfde is mogelijk met toetsen, waardoor niet iedereen op de hoogte is van het feit dat er die dag een toets is. Daarom is het heel belangrijk dat je een agenda gebruikt zodat je zeker weet wat het huiswerk is en wat de toetsen zijn. Je hebt dan ook meteen een mooi overzicht van alles wat je de komende weken moet doen.
Zet schoolwerk in je agenda en overige afspraken in een planner om het overzicht te bewaren.

Begin ruim van tevoren met je huiswerk/leerwerk

Het is natuurlijk heel makkelijk om schoolwerk nog net even een paar dagen uit te stellen. Toch is het verstandig om goed te plannen wanneer je je huiswerk gaat maken om stress te voorkomen. Wat je kan doen is opschrijven wat het huiswerk is dat je die dag hebt opgekregen. Thuis kun je ervoor kiezen om al dat huiswerk direct te maken omdat de informatie die je nodig hebt voor het maken van dat huiswerk dan nog goed in je hoofd zit. Zo onthoud je alles wat je leert op school ook beter omdat je er meteen mee aan de slag gaat.

Houd je leerwerk goed bij

Als je voor een vak wat moet leren voor een bepaalde dag, leer dat dan ook. Het is heel vervelend om in een toetsweek alles nog te moeten leren, of een paar dagen van tevoren. Het is sowieso verstandiger om je leerwerk in stukjes te leren omdat je alles dan veel beter onthoudt en je er ook na je toets nog profijt van hebt. Anders sla je wat je leert op in je korte termijn geheugen. Soms worden toetsen gepland meteen na een vakantie en dat is heel vervelend natuurlijk, maar laat je erdoor niet gek maken. Leer alles meteen de eerste paar dagen, dan ben je er in de rest van je vakantie maar weer mooi vanaf.

Bedenk een leermethode die goed bij je past

Er zijn allerlei dingen waarmee je rekening moet houden als je voor een toets gaat leren. Werk je bijvoorbeeld graag met samenvattingen, of juist helemaal niet. Zet je woordjes die je moet leren in een programma als ‘Wrts’ of leer je ze rechtstreeks uit je boek. Zodra je hebt bedacht welke leermethode goed voor je werkt zal je merken dat leren een stuk gemakkelijker wordt. Probeer gewoon zoveel mogelijk uit, dan zie ze snel genoeg wat fijn werkt voor jou.

Houd je cijfers bij

Als je een overzicht creëert van je cijfers weet je goed hoe je ervoor staat. Als je het opschrijft zal het ook beter tot je doordringen. Heb je een onvoldoende, zet die er dan ook zeker weten bij. Natuurlijk is het niet leuk om aan zo’n cijfer herinnerd te worden maar misschien geeft dat wel de motivatie om er juist nog even tegenaan te gaan. Het kan natuurlijk eens gebeuren dat een docent je cijfer digitaal verkeerd invult en daar kun je dan alleen maar achter komen als je zelf een goed overzicht van je cijfers hebt.

Zorg voor een vrije dag

Het is belangrijk om aan school veel tijd te besteden, maar het is ook belangrijk om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een dag in het weekend niet met school bezig maar doe wat gezelligs met je vrienden of vriendinnen. Door de bovenstaande tips over plannen kun je jezelf ook makkelijk een vrije dag veroorloven.
Lichaamsbeweging is ook heel belangrijk. Zoek een leuke sport die bij je past, zodat je niet alleen maar met school bezig bent. Als je het saai vindt om alleen te sporten, vraag dan een vriend of vriendin mee.

Zorg ervoor dat je eerst je schoolwerk maakt en dan pas relaxt

Uitstellen is iets waar veel mensen heel erg goed in zijn. Je komt thuis en gaat bijvoorbeeld even een film kijken, maar toch blijft het schoolwerk dat je nog niet afgerond hebt de hele tijd in je achterhoofd rondspoken. Maak al het schoolwerk gewoon eerst even af, dan heb je daarna een voldaan gevoel en kan je gerust doen wat je wil.
© 2015 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het indelen van je schoolagendaHet indelen van je schoolagendaVoor veel middelbare scholieren is het in het begin best lastig om je agenda goed in te delen. Het is belangrijk dat je…
De voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingDe voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingSteeds meer ouders en hun kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles. Huiswerkinstituten verdienen miljoen…
Schoolagenda kopen: waar je op moet lettenSchoolagenda kopen: waar je op moet lettenEr zijn heel veel verschillende schoolagenda's te koop. Groot of klein, druk of simpel, duur of goedkoop. Het kan lastig…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…

Pestprotocol op scholenPestprotocol op scholenHet gebeurt nog steeds iedere dag en nog vaak ook. 65% van de Nederlanders is of wordt nog steeds gepest, ook op scholen…
How to: plannenIedereen kent het wel: uitstellen. Op een bepaalde dag krijg je huiswerk of een repetitie/toets/tentamen opgegeven, dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SCY, Pixabay
Garfield (11 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.