Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren?

Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren? Kinderen en huiswerk. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs zullen kinderen thuiskomen met huiswerk. Als ouder kunt u heel wat doen om dat huiswerk maken of leren goed te laten verlopen. Sommige kinderen kunnen goed uit zichzelf gaan zitten voor hun taken. Andere moeten gestimuleerd worden. Dat stimuleren, daar kunnen ouders voor zorgen. Bij opvoeden hoort ook belangstelling, luisteren naar het kind, begrip voor het kind en samenwerken met het kind.

Huiswerk op de basisschool

Als kinderen op de basisschool zitten, zullen ze regelmatig al met huiswerk thuiskomen. Dat kan leerwerk zijn, lezen of schrijfwerk. Als ze iets ouder zijn, zullen ze spreekbeurten moeten houden en werkstukken moeten inleveren. Voor een kind is het heerlijk als een ouder zich openstelt voor hulp. Luister naar wat het kind van u wil. Maak dan samen met uw kind een plan om zo optimaal mogelijk te kunnen helpen. Als u het moeilijk vindt om uw kind te helpen, stel het dan vragen. Uw kind zal u duidelijk maken wat de bedoeling is. U kunt dan zelf bepalen welke hulp u uw kind kunt bieden.

Welke soorten huiswerk krijgt een kind op de basisschool

  • Afmaken van werk dat op school is begonnen.
  • Oefenen van het op school geleerde en/of gemaakte werk.
  • Spreekbeurten.
  • Werkstukken.
  • Tafels leren en/of oefenen.
  • Topografie.
  • Lezen van boeken en teksten.

Wat kunnen ouders doen?

  • Begin met belangstelling te tonen voor het huiswerk. Vraag wat een kind moet doen en kijk er ook naar.
  • Maak een afspraak over nakijken en/of overhoren.
  • Zorg voor een vaste plek in huis waar het huiswerk gemaakt/geleerd wordt.
  • Belangrijk is ook een vaste tijd met het kind af te spreken, dagelijks.
  • Help het kind met een plan maken, wat en hoe?
  • Overhoor het kind.
  • Help het kind met zaken opzoeken op internet.
  • Ga met het kind naar de bibliotheek en laat grotere kinderen er zelf heen gaan.
  • Zorg dat de tv uit is. Muziek kan als achtergrond sommige kinderen juist stimuleren.

Plan maken

Als een kind het erg moeilijk vindt om de taak te overzien, kan een ouder helpen met een plan te maken. Wat eerst te doen? Verdeel het werk in stukken die te overzien zijn. Laat het kind de stukken lezen/leren en overhoor of controleer dan. Daarna kan het kind verder met het volgende stuk. Vooral bij topografie en tafels zal het voor een kind nodig zijn dat de ouder stimuleert en overhoort. Sommige kinderen vinden het ook fijn om samen te oefenen.

Topografie

  • Begin met de plaatsen. Als het er veel zijn, leer in groepjes van 5 plaatsen.
  • Daarna de wateren en de provincies, gebieden.
  • Overhoor steeds na het leren.
  • Beter 10 keer 10 minuten leren, dan één maal een uur!
  • Oefen de topografie elke dag met het kind.

Tafels leren

  • Leer één tafel per keer.
  • Begin met het oplezen van een tafel.
  • Vervolg met het opdreunen van die tafel.
  • Overhoor de tafel als laatste door elkaar.
  • Doe dat niet één maal, maar vaak. Dan vat een tafel post.

Lezen

Als een kind moet lezen (een boek of een tekst) kan een ouder overhoren door deze vragen te stellen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Als een kind antwoord kan geven, is het boek of de tekst goed begrepen en kan de ouder overgaan tot de meer specifieke vragen uit de tekst.

Samen met een kind kunnen moeilijke woorden worden besproken. Zijn dat woorden die met afbeeldingen op te lossen zijn, gebruik dan bijvoorbeeld Google Afbeeldingen. Visueel maken is duidelijk maken. Zijn de moeilijke woorden lang, laat een kind dan kijken of het stukken van woorden wél begrijpt. Aan de hand daarvan kan het woord ontleed of uitgelegd worden. Dyslectische kinderen vinden lange teksten vaak moeilijk. Laat hen stukken uit de tekst zelf visualiseren of doe het voor hen.

Rekenen

Als een kind met sommen thuiskomt en de ouder gaat helpen, is het raadzaam om op school naar de manier(en) van oplossen te vragen. Vaak zullen er meerdere mogelijkheden genoemd worden om tot een oplossing te komen. Zoals dat op school ook gebeurt, is het raadzaam meerdere manieren van oplossen aan te bieden. Een kind kan dan zelf een manier kiezen. Belangrijk is wel, dat een kind begrijpt wat het doet. Dan is een manier van oplossen meestal gemakkelijk te vinden.

Bij redactiesommen (verhaalsommen) is het raadzaam een kind te laten tekenen of op te schrijven wat het leest. Dan zal het beter begrijpen hoe tot een oplossing te komen. Het kind ziet dan wat er in verhaalvorm berekend moet worden.

Ouders zullen zich na deze tips bewust worden dat het voor hun kind belangrijk is om belangstelling, interesse te tonen in het huiswerk van hun kind. Pas dan kunnen ze het helpen en stimuleren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huiswerkbegeleiding: je kind helpen met het huiswerkHuiswerkbegeleiding: je kind helpen met het huiswerkVoordat men huiswerkbegeleiding overweegt is er al veel nagedacht over het al dan niet geven van huiswerk aan kinderen d…
Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingHuiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingOnenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie m…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…
Concentratietips voor bij je huiswerkConcentratietips voor bij je huiswerkOmdat huiswerk maken tegenwoordig niet meer als stoer wordt gezien, laten veel scholieren het achter zich liggen. Wannee…

Effectief leren en studeren: hoe doe je dat?Effectief leren en studeren: hoe doe je dat?Leren, je huiswerk maken, op tijd je verslagen inleveren... het kost veel mensen enorm veel moeite om dit voor elkaar te…
Je schoolspullen overzichtelijk houdenJe schoolspullen overzichtelijk houdenEen nieuw schooljaar begint steeds weer met dezelfde voornemens: Je huiswerk netjes maken! De eerste weken is dit nog ge…
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.