Boekverslag over "Het gouden ei"

Boekverslag over "Het gouden ei" Dit is mijn boekverslag over "Het gouden ei". Dit boek is geschreven door Tim Krabbé. het genre van dit boek is Psychologisch / Thriller

Zakelijke gegevens

Auteu: Tim Krabbé
Titel: ‘ Het Gouden Ei’
Uitgever: ‘Uitgeverij Bert Bakker’ in Amsterdam
Eerste uitgave: 1984
Aantal bladzijden: 98
Genre: Avonturen roman

Samenvatting

De hoofdpersoon in het boek is Rex Hofman. Samen met zijn vriendin Saskia Elhvist gaat hij op vakantie naar Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation. Nadat ze een ruzietje goed hebben gemaakt gaat Saskia wat te drinken kopen in het benzinestation. Intussen beseft Rex hoeveel hij eigenlijk van haar houdt, hij wil haar nooit meer kwijt. Maar Saskia blijft heel lang weg en als Rex haar gaat zoeken, blijkt ze spoorloos verdwenen te zijn. Een grote zoekactie wordt ingezet, maar Saskia blijft spoorloos.

Dan gaat het verhaal 8 jaar later weer verder. Rex heeft intussen een nieuwe vriendin, Lieneke, met wie hij samen op vakantie is in Italië. Onder een partijtje badminton krijgt Rex de gedachte om met Lieneke te gaan trouwen. Maar als hij haar ’s avonds ten huwelijk wil vragen, blijkt toch dat Saskia nog tussen hen in staat en ze besluiten om toch nog niet te gaan trouwen. Die nacht heeft Rex een nachtmerrie die ook Saskia eens had toen ze nog jong was. Rex zit opgesloten in een gouden ei dat door de ruimte vliegt. Hij moet er voor eeuwig in blijven en alleen als het andere gouden ei dat door de ruimte vliegt hem raakt, zal hij sterven en is hij uit zijn lijden verlost.

Dan gaat het verhaal weer 8 jaar terug. Het gaat in dit hoofdstuk over de persoon Raymond Lemorne, de ontvoerder en moordenaar van Saskia. Er wordt beschreven dat toen Raymond eens een meisje van de verdrinkingsdood had gered, hij bij zichzelf bedacht dat het heel makkelijk was om ongestraft een misdaad te plegen. Deze zieke gedachte gaat hij steeds verder uitwerken. Hij koopt een afgelegen huisje, een pistool en een besteld een fles chloorkalk. Ook bedenkt hij hoe en waar hij het vrouwelijke slachtoffer gaat pakken. Zo bedenkt hij een truc dat hij zijn arm in een mitella doet, bij een druk benzinestation gaat staan en aan een jonge vrouw vraagt of ze misschien even wil helpen met zijn aanhangwagentje te koppelen. Ondertussen zal hij de vrouw bedwelmen en haar ontvoeren. Tijdens dit plan vermoordt hij ook nog tussen door 2 onschuldige kampeerders. Zijn plan mislukt steeds, totdat hij Saskia tegenkomt. Voor ze het weet heeft hij haar in de auto bedwelmd en haar meegenomen.

Dan gaat het verhaal weer 8 jaar verder. Rex en Lieneke zijn terug van vakantie. Door het huwelijksaanzoek en de nachtmerrie, besluit Rex, als een soort eerbetoon aan Saskia, een grote reclamecampagne te houden in Franse bladen. Eerst krijgt hij geen serieuze reacties hierop, maar na een tijdje komt er een 50 jaar oude man naar hem toe (Raymond Lemorne), die vertelt dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Hij vertelt dat ze dood is. Hij wil het Rex, die de man herkend van een foto genomen van het benzinestation waar hij met een mitella voor de ingang stond, wel uitleggen hoe ze is vermoord, maar alleen door hetzelfde met hem te doen. Rex twijfelt, maar gaat toch mee, uit liefde voor Saskia. Ze rijden naar het benzinestation, waar Lemorne precies de situatie naspeelt zoals bij Saskia. Rex neemt ook het slaapmiddel in. Als hij weer wakker wordt merkt hij dat hij levend begraven is in een kleine kist.

Het boek eindigt dat Lieneke Rex als vermist opgeeft. Er komt een maandenlange speurtocht, maar die levert niets op. Net als Saskia 8 jaar terug, is Rex nu ook van de aardbodem verdwenen.

Perspectief, probleem en afloop

Het verhaal is geschreven vanuit de schrijver. Het is dus een auctoriaal verhaal. Er wordt verteld over de verschillende personen, zonder dat er sprake is van een ik-figuur. Je ziet de gebeurtenissen wel als het ware vanuit Rex Hofman in de eerste 2 hoofdstukken. In het derde hoofdstuk wordt het verhaal vanuit het perspectief van Raymond Lemorne verteld, in het vierde hoofdstuk ligt het perspectief weer bij Rex en in het laatste hoofdstuk kun je de situatie lezen door de ogen van de mensen bij Rex in de buurt en de politie die niets afweten van wat er gebeurd is.
Het belangrijkste probleem in dit boek is eigenlijk, ‘waar is Saskia?’ Rex wil namelijk heel graag weten wat er met Saskia gebeurt is. Hij heeft er alles voor over, om dat te weten te komen.
Het boek heeft een gesloten eind. Rex weet eindelijk wat er met Saskia gebeurt is. Om dat te weten te komen, moest met hem wel hetzelfde gebeuren als wat er met Saskia gebeurt is. De hoofdpersoon is op het eind van het boek dus dood.

Onderzoek van de verhaaltechniek

De schrijfstijl

De schrijfstijl van de schrijver was aan de ene kant best wel moeilijk, maar aan de andere kant ook weer niet. Het moeilijke was, dat de schrijver soms ineens acht jaar vooruit of terug ging. Dat was best wel lastig, op het eind van het hoofdstuk wist ik meestal pas, waar het over ging. Aan de andere kant was het ook best wel makkelijk geschreven, de schrijver gebruikte namelijk geen moeilijke woorden.

De ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen en tijdstippen af. Het verhaal begint in Frankrijk, vlakbij een ‘total’-benzinepomp. Dat is een belangrijke plek, omdat Saskia daar ontvoerd wordt. Bij hoofdstuk 2 zijn Rex en Lieneke op vakantie in Marina di Camerote. Dit is 8 jaar na de ontvoering van Saskia. In hoofdstuk 3 krijg je te maken met de ontvoerder, dat is ook weer in Frankrijk. En hoofdstuk 4 is in Amsterdam, bij het flatje van Rex. Het laatste hoofdstuk gaat vanuit Lieneke, ook weer in Amsterdam.
Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. De hoofdstukken vormen geen chronologisch geheel, het verhaal bestaat uit verschillende flashbacks die je na een tijdje een volledig beeld geven van de situatie. Het verhaal speelt zich af tussen 1975 en 1983. In hoofdstuk 3 wordt in een flash- back de voorgeschie-denis van de moordenaar Lemorne verteld. De vertelde tijd is ongeveer 8 jaar.

De verhaalfiguren

Hoofdpersoon

Rex Hofman, hij is medewerker bij een populair tijdschrift. Over zijn uiterlijk wordt niks verteld. Hij is een rustige man. Hij vindt het leuk om woord- en gedachten spelletjes te doen. Hij houd heel veel van Saskia, dat merk je goed op het eind van het boek. Hij heeft er alles voor over om te weten te komen wat er met Saskia gebeurt is, zelfs als hij te weten komt dat dat voor hem zijn dood betekent. Op het eind van het boek gaat hij dan ook dood, op dezelfde manier waarop Saskia om het leven is gekomen.

Bijpersonen

Raymond Lemorne, op het eerste gezicht een keurige man. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en is scheikunde leraar. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn perfecte misdaad voor. Het enige wat telt is het experiment. Hij vindt het een 'ongelooflijke spannend gedachtespel' en hij voelt zich 'feestelijk slecht'.

Saskia Ehlvest, zij is een nog jonge, vlotte, ijdele vrouw en heeft een uitstekende relatie met Rex Hofman. Ze heeft last van claustrofobie en is snel bang. Zij wordt op het begin van het boek ontvoerd.

Lieneke, zij is de vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar naar Rex nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt wel dat Saskia altijd tussen hen zal staan. We weten niet veel over Lieneke, maar wel dat ze respecteert dat Rex nog steeds aan Saskia denkt. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk omdat ze een relatie heeft met Rex, verder speelt ze geen grote rol in het verhaal.

De situaties

De belangrijkste situatie in dit boek is dat Saskia ontvoerd wordt. Dat gebeurt in het eerste hoofdstuk. Rex is de rest van het verhaal aan het zoeken naar aanwijzingen over de ontvoering van Saskia.

De vertelwijze

Het verhaal is geschreven vanuit een vertellers perspectief

Thematiek

Het thema

Er zijn verschillende thema’s in dit boek. Zoals liefde, dood, verdwijning, angst en eenzaamheid. Het hoofdthema is denk ik toch wel claustrofobie, dat valt eerst al op bij Saskia, en later ook bij Rex.

Tekstgedeelten en motieven die typerend zijn voor het thema

Het thema liefde, het ik gekozen omdat Rex, 8 jaar na de ontvoering, nog steeds aan Saskia denkt en van haar houd. De verdwijning, omdat Saskia word ontvoerd, daar draait het hele verhaal om. Hoe ze is verdwenen, waar na toe, en of ze nog leeft. Vandaar ook het thema dood. Maar het belangrijkste thema, claustrofobie, heb ik gekozen omdat Saskia, en later Rex, allebei een droom krijgen over een gouden ei, waarin ze voor eeuwig opgesloten zitten, tenzij het ei tegen en ander ei aanbotst. Dat geeft ze een gevoel van angst. Het thema angst en eenzaamheid komen goed weer in het volgende fragment:

Hij lag in een kist, levend begraven.
Dat dit Saskia was aangedaan! Dat zij hier zo had gelegen, smekend dat hij haar zou komen redden, tegelijk zeker wetend dat hij niet kòn komen…
De eenzaamheid hiervan!

Verband tussen de titel en het thema

Het verband tussen de titel en het thema is, dat het hoofdthema eigenlijk de titel is. Toen Rex en Saskia elkaar een tijdje kenden, vertelde Saskia aan Rex over een droom die ze als kind gehad had. Ze zat opgesloten in een gouden ei en zweefde door het heelal. Ze kon niet sterven voordat ze tegen een ander ei aan zou botsen dat ook in het heelal zweefde. Aangezien het heelal onvoorstelbaar groot is was de kans daarop erg klein en was ze gedoemd om opgesloten te blijven zitten. Toen had Rex om haar met die droom geplaagd, maar lang na Saskia's verdwijning krijgt hij diezelfde droom die hij opvat als een teken van Saskia. Levend begraven zijn lijkt ook op opgesloten zitten in een gouden ei, net als het eindeloos wachten op Saskia zonder te weten waar ze is en wat er gebeurd is.

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Tim Krabbé werd geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Hij woont daar nog steeds. In 1960 heeft hij eindexamen HBS-B aan het Spinoza Lyceum gedaan. Sinds 1967 schrijft hij boeken.
Hij is getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon Esra. Zijn vader en grootvader waren en zijn bekende schilders, evenals zijn broer Jeroen, die ook acteur is. Zijn moeder is filmvertaalster en schrijfster. Hij heeft ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967.

Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar hij zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing.' Niet zo goed als het origineel. In maart 1998 zijn er drie films naar werk van Tim in voorproductie; twee naar romans, de derde naar een oorspronkelijk scenario. Naast zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien.

Boeken die Tim Krabbé heeft geschreven zijn:
- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman)
- Flanagan of het einde van een beest (1970, roman)
- Fischer (1972, schaak-biografie)
- 15 goede gedichten (1973, gedichten)
- Red Desert Penitentiary (1975, roman)
- De Stad in het Midden (1978, verhalen)
- De Renner (1978, roman)
- 43 Wielerverhalen (1984, verhalen)
- Het Gouden Ei (1984, roman)
- De Man die de Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay)
- De Matador (1991, verhalen)
- Vertraging (1994, roman)
- De Paardentekenaar (1995, verhalen)
- De Grot (1997, roman)
© 2007 - 2024 Xpetrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Gouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwalite…
Gouden en zilveren tientjes kopen en verkopenGouden en zilveren tientjes kopen en verkopenHet gouden tientje werd van 1818 tot 1919 geslagen. Er zijn nog steeds veel verzamelaars en handelaren die het tientje k…

Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Dit is mijn boekverslag over het boek "Het verrotte leven van Floortje Bloem". Dit boek is geschreven door Yvonne Keuls.
Boekverslag, De Moeder van David SBoekverslag, De Moeder van David SDit is mijn boekverslag over "De moeder van David S". Dit boek is geschreven door Yvonne Keuls. Dit boek gaat over de mo…
Xpetrax (21 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.