Samenvatting en gegevens over het boek: Het Gouden ei

Een goede samenvatting over het boek: "het Gouden Ei", geschreven door Tim Krabbé. Dit artikel bevat behalve de samenvatting over het boek, ook de biografie over de auteur.
  • Auteur: Tim Krabbé
  • Titel: Het gouden ei
  • Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam, 1991-8, 98 blz. (eerste druk in juni 1984).
  • Genre: Misdaadroman / Psychologische roman

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Op een gegeven moment stopt Rex bij een benzinestation aan de Autoroute om te tanken. Saskia gaat naar het benzinestation om wat blikjes drinken te halen. Rex wacht buiten en maakt een foto. Hij denkt terug aan 3 jaar geleden. Toen gingen ze voor het eerst op vakantie en kwamen ze zonder benzine te staan. Saskia had drie uur in de auto moeten wachten en was toen erg in paniek geweest. Ze moest toen denken aan haar droom. In die droom zat ze opgesloten in een gouden ei dat door de ruimte zweefde.

Rex wacht buiten al een tijdje op haar. Hij wordt ongerust omdat Saskia nog steeds niet terug is gekomen. Hij besluit haar te gaan zoeken in het benzinestation. Niemand heeft Saskia gezien, ze is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne is altijd al een vreemd figuur geweest. Toen hij 16 jaar oud was sprong hij van een flatgebouw af, om te voelen of hij de mogelijkheid had om te springen. Eenentwintig jaar later kwam er weer zo´n soort idee in hem op. Hij was leraar Scheikunde, was gelukkig getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij toevallig een klein meisje dat bijna verdronk. Na dit toeval vroeg Raymond zich af of hij ook in staat was om een misdaad te plegen. Hij besluit het te proberen en begint met de voorbereidingen van de perfecte misdaad. Eerst bouwt hij een vakantiehuisje, waar hij zijn slachtoffer in zou kunnen opsluiten. Ook maakt hij een pot chloroform waarmee hij zijn slachtoffer bewusteloos kan maken. Hij koopt een oud matras en een pistool. Dan begint hij met het echte werk. Het oefenen en voorbereiden van de moord zelf. Eerst wil hij kijken hoe het is om te moorden. Dit doet hij door twee kampeerders dood te schieten die op zijn grasveldje waren gaan staan.

Zijn plan was om bij een tankstation langs de Autoroute, met zijn ene arm in een mitella, aan een buitenlandse vrouw te vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dan zou hij haar bewusteloos maken met behulp van het chloroform. Hij oefent dit plan een paar keer, en als hij eenmaal klaar is om het te proberen, heeft hij gelijk beet. Saskia spreekt hem aan omdat ze geïnteresseerd is in de sleutelhanger met de letter R, die hij bij zich heeft. Op dat moment is Saskia verloren.

Acht jaar nadat Saskia spoorloos was verdwenen, vraagt Rex tijdens een vakantie in Italië zijn huidige vriendin Lieneke ten huwelijk. Een gewonnen badmintonwedstrijd gaf daarvoor de doorslag. De verdwenen Saskia blijft toch een rol spelen in de relatie van Rex en Lieneke. ’s Nachts heeft Rex een enge nachtmerrie over het gouden ei. Dezelfde droom als die van Saskia indertijd.

Eenmaal terug gekomen uit Italië, begint Rex een zoektocht naar Saskia. Er komen weinig reacties op de advertenties die hij in Franse kranten had laten plaatsen. Op 1 reactie na. Deze reactie was afkomstig van Raymond Lemorne. Hij komt naar Amsterdam om Rex aan te bieden al zijn vragen te beantwoorden. Er was wel één voorwaarde. Rex moest hetzelfde ondergaan als wat Saskia had moeten doorstaan.

Rex herkent Lemorne nog wel. Hij herinnerde hem als de man met de mitella. Rex stemt toe en weet dat hij daarmee zijn doodvonnis tekent. Rex en Raymond rijden naar het benzinestation. Hier moet Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Hij valt langzaam in een diepe slaap, terwijl Lemorne vertelt wat er met Saskia is gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist.

Lieneke zoekt Rex, maar ze komt erachter dat hij spoorloos verdwenen is. Van Saskia en Rex is nooit meer iets vernomen.

Hoofdpersonen en Bijpersonen

De hoofdpersonen zijn Raymond Lemorne en Rex Hofman.

Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een nette Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij heeft totaal geen last van zijn geweten: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij concentreert zich volledig op zijn doel. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij oefent veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim.

Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41). Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, en dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. En hij krijgt inderdaad het antwoord op de vraag met als gevolg dat hij dood gaat. Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd één met haar te worden. Eén met haar wordt Rex inderdaad, hij sterft op dezelfde manier en is eindelijk tevreden. Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, net als Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie. Hij krijgt ook de droom van het gouden ei.

De bijfiguren zijn Saskia Ehlvest en Lieneke. (In het verhaal heeft Lieneke geen achternaam)

Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet uitgebreid beschreven. Ze heeft 'rood geverfd ‘wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Dat blijkt onder andere uit de droom over het gouden ei (ze zat gevangen in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen) Ook wil ze nooit alleen opgesloten zitten (bijvoorbeeld in een auto of in een toilet). De relatie tussen Saskia en Rex is goed. Dat merk je wel aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Soms zit Rex Saskia een beetje te jennen, maar dat komt volgens hem omdat hij echt van haar houdt.

Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' relatie met haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn om van iemand te houden, maar na zijn nachtmerrie over het gouden ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.

Biografie Tim Krabbé

Tim Krabbe is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Hier woont hij nog steeds. Hij deed in 1960 eindexamen HBS-B aan het Spinoza Lyceum. Sinds 1967 verdient hij zijn brood met schrijven. Hij is getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon Esra. Zijn vader en grootvader waren en zijn bekende schilders, net als zijn broer Jeroen, die ook acteur en regisseur is. Zijn moeder is filmvertaalster en schrijfster. Hij heeft ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967. Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar hij zelf het scenario voor schreef. Hiermee won hij het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. In Amerika wordt de film nog steeds gedraaid. In maart 2000 zijn er twee films naar romans van hem in voorproductie. Naast zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien. Hij heeft een aantal schaakproblemen en studies gecomponeerd. Boeken worden uitgegeven sinds 1978 bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker

Bibliografie:

  • 1967 De werkelijke moord op Kitty Duisenberg
  • 1970 Flanagan of het einde van een beest
  • 1972 Fischer schaak
  • 1973 Vijftien goede gedichten
  • 1975 Red desert penitentiary
  • 1978 De stad in het midden
  • 1978 De renner
  • 1984 43 Wielerverhalen
  • 1984 Het gouden ei r
  • 1986 De man die de Babson task wilde maken
  • 1989 De scherprechter van Korfoe
  • 1991 De matador en andere verhalen
  • 1994 Vertraging
  • 1995 De paardentekenaar
  • 1996 De verdwenen verdwijning en andere verhalen
  • 1997 De grot
  • 1998 Een verrassende bundel zomerse verhalen
© 2007 - 2024 Niekiej, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Het Gouden Ei, Tim KrabbérecensieRecensie: Het Gouden Ei, Tim KrabbéHet Gouden Ei. Hoe een verdwijning op een pompstation uitgroeide tot een sterk plot en 250.000 exemplaren.
Boekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéBoekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéHet Gouden Ei is een boek van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé. Het boek werd in 1984 voor de eerste keer uitgegeven…
Boekverslag; Gouden EiDit boek gaat over de verdwijning van Saskia, de vriendin van Rex. Het bestaat uit veel motieven die een belangrijke rol…
Boekverslag Het gouden ei door Tim KrabbéBoekverslag Het gouden ei door Tim KrabbéHet boek Het gouden ei is een mooi boek geschreven door Tim Krabbé. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb…

Boekverslag: "Het bittere kruid"Boekverslag: "Het bittere kruid"Titel: Het bittere kruid Ondertitel: Een kleine kroniek Motto: Er rijdt door mijn hoofd een trein vol joden, ik leg het…
Boekverslag BezonkenroodBoekverslag BezonkenroodEen Boekverslag van Bezonken Rood, het is geschreven door Jeroen Brouwers. Het is uitgegeven in 2002 door Boektoppers, h…
Niekiej (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.